Agricultura

La agricultura europea necessita un finançament de 46.600 milions

15/06/2020

L'agricultura a la Unión Europea (UE) necessita un finançament d'entre 19.800 i 46.600 milions d'euros, mentre que les empreses agroalimentàries en necessiten més de 12.800 milions, segons un informe que ha difós la iniciativa europea fi-compass.


Aquesta iniciativa de la Comissió Europea, a través dels seus serveis de fons d'inversió estructural europeus, i del Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha recopilat informació de 7.600 pagesos i 2.200 companyies agroalimentàries de 24 països de la UE.


L'informe destaca que la falta d'inversions en aquest camp es pot agreujar amb la crisi actual, causada pel coronavirus. En la major part dels països europeus, el finançament de l'agricultura està subjecte a taxes d'interès més altes i condicions desfavorables en comparació amb altres sectors de l'economia. A més, l'estudi assenyala que no hi ha prou flexibilitat en les condicions de préstecs i pagaments en el sector primari, malgrat que es necessiten especialment.


El comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Janusz Wojciechowski, ha assenyalat en una nota que "la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles donarà noves oportunitats als pagesos i als operadors de la cadena alimentària", tot i que resulta "essencial" que puguin accedir al finançament.


Segons el vicepresident del BEI, Andrew McDowell, les autoritats poden fer servir la informació de l'estudi per millorar l'ús dels instruments finançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), una manera "eficient i sostenible" d'invertir en el creixement i el desenvolupament dels pagesos.