Agricultura

Agricultura automàtica?

30/10/2019

Empreses extremenyes han mostrat al Centre Tecnològic de FEVAL de Don Benito, a Badajoz, els prototips amb els que ja treballen per aconseguir l'automatització de l'agricultura.


Les I Jornades "Agricultura de precisió. Smart Farming: cap a una agricultura automatitzada i connectada" han mostrat davant d'empreses i entitats de la regió els últims avenços de l'agricultura de precisió i la implantació de nous sistemes per avançar cap a un sector automatitzat.


Una cita en què han estat presents el director general d'Agenda Digital de la Junta d'Extremadura, Pablo García Rodríguez; la directora general de FEVAL, Susana Cortés, i l'alcalde de Don Benito, José Luis Quintana.


Durant les jornades, el Centre Demostrador TIC i empreses tecnològiques de la regió han donat a conèixer els diferents prototips en què ja treballen per aconseguir adaptar el camp extremeny a l'automatització com una tendència creixent en múltiples indústries.


Durant la inauguració, García Rodríguez ha destacat el caràcter pioner d'Extremadura a l'hora d'implantar nous regadius per davant de països de la Unió europea. Un factor que, ha dit, "cal aprofitar", ja que "encara treballem amb un cert retard respecte de països com el Japó, la Xina o els EUA" i és en agricultura o ramaderia "on hem d'aixecar el vol".


Així, s'ha parlat de la necessitat de tenir xarxes de sensors a les explotacions "per reunir les dades en què puguem basar la presa de decisions amb molt poc marge d'error" i ha destacat "la importància de les dades en l'estratègia per aconseguir més rendibilitat i, per tant, més competitivitat del sector agrari extremeny".


D'altra banda, la directora de FEVAL ha recordat el ferm compromís de la institució amb l'aplicació de les noves tecnologies i la col·laboració amb l'Executiu autonòmic en aquesta matèria.


Aquestes jornades s'han celebrat al voltant de la robòtica i l'automatització com una veta de mercat ideal en un sector en què la majoria dels aspectes de l'agricultura són excepcionalment intensius en mà d'obra, i gran part d'aquesta mà d'obra duu a terme tasques repetitives i estandarditzades.


Una oportunitat que han aprofitat des de Miajadas Telecom, que avui ha presentat el sistema Riega-T, amb el qual treballen en el telecontrol i l'automatització intel·ligent de qualsevol instal·lació. Implantat ja en diferents conreus a Extremadura, permet conèixer amb exactitud la inversió real dels recursos naturals en la plantació i en funció de les dades obtingudes fer previsions de futur, tal com ha assegurat des de l'entitat Juan Antonio Fuentes.


D'altra banda, Alberto Hoyas, de NotAnts, ha explicat durant la seva exposició la interfície JardiBots, un projecte en el qual fa dos anys que treballen i que permet conèixer a través d'una aplicació web dades relatives a l'estat de la plantació, com el grau d'humitat, i prendre mesures en conseqüència.


Al CDTIC han presentat prototips que s'estan desenvolupant per aplicar a l'agricultura, sobretot en matèria de comunicació, a fi de desplegar una xarxa de baix consum i llarga distància que puguin emetre dades a aquesta xarxa i poder monitoritzar un camp de conreu.