Agricultura

Agricultura aposta per hivernacles més competitius

18/12/2019

La directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, veu "necessària" una reestructuració del sector de les hortalisses d'hivernacle per millorar "molt" la competitivitat davant d'una competència internacional "cada cop més dura".


Així ho ha indicat avui en declaracions a Efeagro després de presidir una reunió de seguiment amb representants d'aquest sector per analitzar la situació del mercat, marcada pels preus baixos i l'excés d'oferta.


Segons Orellana, aquests preus baixos en l'arrancada de la campanya són fruit d'un increment de l'oferta (fonamentalment del carbassó, l'albergínia i el pebrot, en detriment del tomàquet) i de les bones temperatures dels mesos de setembre i octubre.


Aquestes temperatures van permetre allargar la campanya d'hortalissa a l'aire lliure a Europa, particularment als Països Baixos, cosa que va provocar que se solapessin les produccions i que s'endarrerís el tancament de contractes amb la distribució europea que es continuava abastint de produccions del nord, ha especificat el Departament en un comunicat.


A la trobada s'ha valorat el paper de l'organització interprofessional i de les organitzacions de productors per afrontar aquesta regulació.


El Ministeri està avaluant el funcionament del sistema d'aquestes organitzacions entre el 2013 i el 2018 per determinar si els fons comunitaris quer reben anualment (l'any passat van ser uns 247 milions) s'estan destinant a les finalitats més convenients.


"És important que es facin servir per a les coses que fan falta al sector, tant en regulacions de mercat, com en inversions en millores de competitivitat, rendibilitat o sostenibilitat ambiental", ha matisat.


El Ministeri s'ha brindat, a més, a impulsar i facilitar especialment la creació d'associacions d'organitzacions de productors com a instrument "essencial" d'aquesta regulació. També s'ha examinat el funcionament del mecanisme dels preus d'entrada que té la Unió Europea per gravar, si és el cas, els productes procedents de països tercers quan accedeixen al mercat de la UE per sota dels llindars fixats.


Un altre mecanisme que s'ha estudiat a la trobada ha estat el de la retirada dels excedents amb els fons europeus disponibles per fer-ho.


Des del començament d'aquesta campanya 2019/2020 s'han retirat 2.754.600 quilos, per un valor d'ajudes de 721.892 euros, respecte dels 2.011.024 quilos (+37 %) del mateix període de la campanya anterior, que van equivaldre a 558.323 euros.


Finalment, s'ha coincidit en la necessitat de millorar la rendibilitat i la competitivitat de les explotacions, per a la qual cosa la directora general s'ha referit a les feines que s'estan fent en la planificació estratègica de la nova PAC.


El Ministeri pretén reunir-se novament amb el sector les setmanes vinents per continuar amb el seguiment del a situació. Al parer d'Orellana, aquest sector ha de tenir futur perquè hi ha "una part important" de l'agricultura espanyola que en depèn, i s'ha de desenvolupar dins de l'agricultura familiar.