Agricultura

AEG augura una producció mundial de llavors de gira-sol rècord

04/08/2023

L'Associació Espanyola del Gira-sol (AEG) augura una producció mundial rècord de llavors de gira-sol en la campanya 2023/24 en vista de les bones previsions de collita dels països de la UE i Ucraïna, tal com apunta Agramark Informations GmbH, que preveu que se superi el rècord de 56,2 milions de tones aconseguit en la campanya 2021/22 en unes 700.000 tones.

El president de l'AEG, Juan Fernández, remarca que "la disponibilitat de producte en l'època de collita serà el que podrà marcar el preu i el subministrament". En aquest sentit, el Consell Internacional de Cereals (IGC) projecta una collita mundial de llavors de gira-sol de 56,9 milions de tones. "Això no només suposaria un augment de prop del 5 % respecte de l'any anterior, sinó també 1,6 milions de tones més del previst anteriorment", indica Fernández. 

Països

Un repàs per països pot donar una idea més acurada d'aquesta previsió. Segons les informacions demanades per l'AEG, la superfície de llavors de gira-sol a Ucraïna puja a 6,5 milions d'hectàrees, cosa que suposaria un increment del 8 % respecte de l'any anterior. Així, s'estima una collita de 15,3 milions de tones, cosa que representa prop d'un 9 % més que l'any anterior, si bé aquest pronòstic dependrà de l'evolució del conflicte armat al país, especialment després que Rússia hagi fet efectiva la seva amenaça de no renovar l'acord que garantia la sortida de gra des d'Ucraïna a través del mar Negre. "Es tracta d´una decisió inesperada i caldrà esperar l´evolució dels esdeveniments per conèixer l´impacte real en les exportacions ucraïneses, si bé a data d´avui les previsions d´exportació de gra ucraïnès són optimistes", puntualitza Fernández.

S’espera que la producció russa per a la campanya 2023/24 arribi a un màxim de 16,4 milions de tones per segon any consecutiu. Si es compleix la previsió, Rússia continuarà sent el proveïdor mundial més gran de llavors de gira-sol.

A Romania es van sembrar 1,25 milions d'hectàrees i 700.000 a Bulgària, "tot i que no tenim gaires dades sobre el desenvolupament del cultiu en aquests països", reconeix el president de l'AEG, que diu que, en tot cas, "ambdues superfícies mostren escassa variació respecte de la mitjana d'anys anteriors i en tots dos casos són mercats en què el gira-sol altooleic presenta baixa implantació, prop del 15 %".

Altres mercats

Per la seva banda, França continua la tendència dels últims anys, sent el principal país productor de gira-sol altooleic, amb un 80 % davant del 20 % de gira-sol convencional alt linoleic. "El país veí continua augmentant la superfície de gira-sol –s'estima una superfície de prop de 868.000 ha davant les 855.000 ha del 2022– però a més, en l'aspecte agronòmic, les previsions són favorables gràcies a les precipitacions abundants dels últims mesos", explica Fernández.

Per contra, Hongria ve d'una campanya molt desfavorable el 2022 a causa de la sequera, encara que el 2023 va començar amb unes condicions hidrològiques millors, per la qual cosa es calculen unes 780.000 ha davant les 715.000 ha de la collita passada, amb un 83 % de gira-sol convencional alt linoleic.

Turquia també ha tingut un bon inici de campanya, amb una precipitació abundant, i s'estima que la superfície sembrada ronda les 600.000 ha de gira-sol alt linoleic en la seva pràctica totalitat.

A Argentina el gira-sol porta tres campanyes consecutives amb increments de superfície. En aquesta campanya, la superfície de gira-sol al país sud-americà podria arribar a 2,2 milions de hectàrees i aconseguir una producció de quatre milions de tones.

A Espanya

Per acabar, a Espanya la superfície de sembra de gira-sol en aquesta campanya es calcula en 740.000 ha i s'estima una producció de 890.000 tones a nivell nacional. Un 70 % de la superfície de gira-sol sembrada a Andalusia ja s'ha collit i, malgrat la sequera, la seva producció mitjana es pot estimar en entre 800 i 900 kg/ha, amb una qualitat de l'oli superior a la campanya anterior 2021-2022.

"Aquestes xifres de superfície sembrada i de previsió de producció, unides als bons preus i a una demanda mundial insatisfeta, anticipen una bona rendibilitat per al gira-sol en tots els països productors, inclosa Espanya", conclou el president de l'AEG.