Ramaderia

34 granges nominades als premis Porc d'Or 2022

14/09/2022

L'IRTA ha donat a conèixer el llistat de granges nominades a la vi edició dels premis Porc d'Or Ibèric a l'excel·lència en la producció porcina ibèrica. Són en total 34 les granges que hi opten, amb 63 nominacions, als 32 premis que es lliuraran a la gala que tindrà lloc el proper 7 d'octubre al teatre romà de Mèrida.


La celebració torna a recuperar el seu format habitual després de les restriccions dels darrers anys. Així, més de 450 professionals del sector es reuniran en aquest entorn únic i especial per reconèixer la tasca dels ramaders i premiar les millors granges de porcí ibèric del nostre país.


Extremadura i Castella i Lleó són les grans candidates per rebre la majoria dels 27 premis en funció dels criteris productius de longevitat (garrins deslletats per truja de baixa), nascuts vius i taxa de parts. Entre les dues comunitats autònomes es reparteixen el 94% de les nominacions d'aquesta edició dels premis Porc d'Or Ibèric.


Les granges de Castella i Lleó aglutinen el nombre més gran de nominacions, amb un total de 28. D'aquestes, 14 nominacions aniran a parar a set granges de Valladolid. La resta corresponen a tres granges de Salamanca (quatre nominacions), tres de Segòvia (set nominacions) i dues de Sòria (tres nominacions). Pel que fa a Extremadura, la segona comunitat autònoma en la classificació de nominats, 12 granges de Badajoz aglutinen un total de 22 nominacions, a les quals se suma una nominació més d'una granja de Càceres.


També hi ha representades a les nominacions les comunitats autònomes d'Andalusia i Castella-la Manxa. En concret, una granja de la província de Còrdova opta a dos dels premis, mentre que una granja de Toledo té l'única nominació castellanomanxega d'aquesta edició.


Així, el màxim guardó, el Premi Porc d'Or Ibèric Especial amb Diamant anirà a parar a Castella i Lleó, ja que hi ha nominades dues granges val·lisoletanes (Granja La Mejorada, d'Agrocesa ? Grupo Vall Companys i Ibéricos Valcorba, d'Icpor Soria, S.L.) i dues de segovianes (Hermanos Sanz Berzal, S.L., d'Agrocesa ? Grupo Vall Companys i Granja Valdisierro, d'Icpor Soria, S.L.). En el cas del premi especial Porc d'Or Ibèric del MAPA a la sanitat, el benestar animal i el medi ambient, hi opten la granja Fuente de la Higuera, de Nugasur, a Granada i Dehesa Solobreña, de Dehesa Solobreña, S.L., situada a Badajoz. D'altra banda, el premi especial a la producció a l'aire lliure anirà a Andalusia, en concret, a la província de Còrdova: Las Rozuelas del Valle S.L., El Polisar i Arroyo Judío, totes de Covap, són les tres granges nominades a aquest guardó que es va lliurar per primera vegada en l'edició anterior.